naar navigatie

Ankie Eeken

ankie-eekenAnkie Eeken heeft een passie voor zeezeilen. Al een paar jaar zit ze full-time op zee. Naast zeezeilen besteed ze haar tijd aan het geven van instructie, afgewisseld met deliveries en wat er verder op haar pad komt. Op haar verlanglijstje staan nog het Panama kanaal, de Pacific, New York, Lofoten en Svalbard. Bekijk ook haar website.

Lees hier haar avonturen!


El fin del mundo: Ushuaia en… aan alle goeds komt een einde  31 december 2015

Verlangend sta ik aan de kade van Ushuaia, de meest zuidelijke stad op aarde in het zuiden van Argentinie. Zo’n 50 zeiljachten liggen in de baai voor anker te wachten op hun bemanningen.


Verkenning Patagonische Fjorden: RoRo Ferry van Puerto Montt naar Puerto Natales  4 december 2010

Een keer per week vaart de roll-on roll-off ferry in het zuiden van Chili beladen met vrachtauto’s, opleggers en containers de meer dan 1000 NM tocht van Puerto Montt naar Puerto Natales. De tocht voert dwars door de Patagonische Fjorden, een wirwar van slingerende ‘vaarwegen’, kleine doorsteekjes, gletsjers, ronddrijvende ijsschotsen, eilandjes en adembenemende vergezichten via Puerto Eden in 4 dagen/nachten naar de eindbestemming.


Een ongeluk zit in een klein hoekje: EHBO op herhaling  3 november 2010

Eigenlijk zou natuurlijk iedereen ooit een EHBO-training moeten volgen. Voor mij is het een verplichting om elke 3 jaar op herhaling te gaan om m’n commerciele vaarlicentie te behouden conform STCW95. De drempel is echter laag als gevolg van een veranderde visie op eerste hulp


De Turkse Riviera: gastvrijheid, mooie baaitjes, rotsstranden, cultuur en lekker eten  28 oktober 2010

Voor het eerst heb ik


Windmolens in aanbouw op Noordzee: levensgevaarlijk in potdichte mist  28 september 2010

‘Ship in position x, this is M_Diep.


Pulpo a la plancha in La Coruna  6 september 2010

Er is in Europa een aantal havens waar ik geregeld langs kom en die zeker geen straf zijn om enige tijd te mogen verblijven. La Coruna in het noordwesten van Spanje is zo’n plek waar je na afloop van een oversteek van Biskaje gemakkelijk uitkomt. Natuurlijk ligt de


Laura Dekker eindelijk vertrokken  24 augustus 2010

De afgelopen maanden is mij geregeld de vraag gesteld wat ik vind van de plannen van Laura Dekker, ons inmiddels wereldberoemde ‘Zeilmeisje’. Gelukkig doet het er niet meer toe wat we hier allemaal van vinden, want zaterdag is Laura toch nog enigszins onverwacht – en uit het zicht van de camera’s – vertrokken uit Gibraltar om koers te zetten naar de Canarische Eilanden.


Etappe 2: Horta/Azoren – Lemmer/NL – 12 dagen  28 juli 2010

Soms zijn de weergoden een mens zeer goed gezind. Nadat we het relatief windstille hoge drukgebied van de Azoren achter ons hebben gelaten, racen we werkelijk met een supersnelheid richting het Engels kanaal: 8 a 9 knopen gemiddeld en dat dan gewoon dagen achter elkaar.


Etappe 1: Newport/Rhode Island – Horta/Azoren – 16 dagen  11 juli 2010

Na een wat moeizame start met de gebruikelijke kinderziektes van een jacht dat al iets te lang heeft stil gelegen, zijn we na 16 dagen van onafgebroken zeezicht, afgelopen weekend goed gehumeurd in Horta/Fajal op de Azoren aangekomen.


Lek in dieseltank vertraagt Atlantische oversteek  22 juni 2010

Afgelopen week ben ik hard bezig geweest om mijn nieuwe liefde – een klassieke Swan 47 uit 1975, hull no 1 – klaar te stomen voor een verantwoorde oversteek naar Nederland via de Azores. Naast het bedrijfsklaar maken van alle veiligheidsmiddelen, bootchecks en electronica, zijn karren vol met boodschappen, tientallen waterflessen en zo veel mogelijk reserve tanks diesel