naar navigatie

‘Vertrekkers’ reunie in NW-Spanje

24 augustus 2009 - Ankie Eeken

Voor wie het niet weet: ‘Vertrekkers’ zijn mensen die soms letterlijk huis en haard verlaten om een jaar of langer in een zeilbootje de wereld rond te varen; niet zelden met de hele familie, inclusief kinderen. Vaak hebben ze elkaar al voor vertrek ontmoet op speciale ‘Vertrekkers’ bijeenkomsten, zodat ze de voorbereidingen met elkaar kunnen doorspreken en elkaar al enigszins kennen, mochten ze elkaar tegenkomen tijdens de tocht. Dat laatste blijkt geen zeldzaamheid. Onder Nederlanders is het ‘Rondje Noord-Atlantisch’ bijzonder populair: via Belgie, Frankrijk, Spanje en de Canarische Eilanden oversteken naar de Carrieb en dan via de kust van de Verenigde Staten, Bermuda en de Azoren weer terug naar Nederland. Als ware het een pelgrimstocht naar Santiago de Compostella – niet zo ver hier vandaan – blijf je dezelfde jachten tegenkomen: de Valentijn, Brandaan, Barbarossa, Waterman en Nubulae hebben al vaker onze wateren gekruist, aangevuld met Engelsen, Finnen en een leuk Zwitsers stel, dat niet eens meer van plan is ooit weer terug te keren. Voor de kinderen is het een feest om af en toe bekenden tegen te komen. en er is niets leuker dan samen spelevaren in een bijbootje. Al is er natuurlijk wel iedere ochtend eerst ’school’, wat enerzijds natuurlijk wel structuur geeft in de chaos van alledag, maar ook de nodige hoofdbrekens kost; niet in de laatste plaats voor de ouders. De borrels zijn gezellig, maar soms is het ook prettig om weer even niemand tegen te komen…

De Ria’s van NW-Spanje zijn voor mij relatief onbekend gebied, maar een belevenis om in te varen, verlaten strandjes op te zoeken en te ankeren op idylische plekjes. Toch slaap ik rustiger in een jachthaven, want de wind is hier soms onvoorspelbaar en de ankergrond niet altijd even solide. Gisteren kwam hier nog een gehavend Engels schip binnen, dat op 1 oor terecht gekomen was door de steil oplopende bedding en ook nog vol heeft staan ‘romp-vrijen’ met een ander onfortuinlijk jacht. Het blijft opletten met ankeren.

Na Ria de Camarinas en Ria de Muros, volgt komende dagen de Ria Aroso, Bayona en de Portugese kust. Ik hou jullie op de hoogte!