naar navigatie

Verkenning Thamesmonding: Een prettig weerzien met de ‘Butt and Oyster’ in Pin Mill

26 april 2010 - Ankie Eeken

Het is al weer even geleden dat ik me op de koude Noordzee heb gewaagd voor een oversteek naar Engeland. Afgelopen week had ik de kans om mijn lesgeef vaardigheden te trainen tijdens een rondje Thamesmonding. Met de eerste lentezon in het vooruitzicht een uitgelezen mogelijkheid voor een nadere verkenning van een fantastisch (oefen)vaargebied, vol zandbanken, droogvallende riviertjes en andere navigatie uitdagingen. Na een rustige oversteek van Stellendam naar Harwich, varen we tegen de middag de River Orwell op richting Woolverstone Marina. Een zompige nachtelijke wandeling naar de onder Nederlanders zeer bekende Butt and Oyster pub in Pin Mill mag natuurlijk niet ontbreken. Het blijkt een prettig weerzien; niet in de laatste plaats door de euforie onder de bemanning die voor het eerst de overtocht naar Engeland heeft volbracht.

De volgende ochtend zetten we koers naar Maldon aan de River Blackwater. Een blik op de kaart en in de almanak laat direct zien, dat een gezond mens Heybridge Basin aan het einde van de rivier maar beter links kan laten liggen; zeker rond doodtij. Alles valt droog en alleen gedurende een uurtje rond hoog water heb je een miniscuul beetje water onder de kiel. Maar een trainingsweek is een trainingsweek en dan gaat het ook om het verleggen van grenzen. Ondersteund door enige lokale kennis varen we de laatste 50 meter tot de sluis, dicht langs een aantal boomstokken dat een geultje van max. 1 meter breed blijkt te markeren en waar je geacht wordt de kiel precies doorheen te sturen. Natuurlijk lopen we vast… Na wat gewrik en onhoorbaar gevloek, wurmen we ons de kleine sluis binnen voor een feestelijke ontvangst. De havenmeester rijkt ons de traditionele fles Champagne uit voor de eerste Nederlandse durfals van het seizoen: dat mag gevierd worden!

De nachtelijke overtocht naar de River Medway is vooral bedoeld om de bemanning te laten trainen in tochtplanning en lichtherkenning. Wanneer we om half vijf ’s ochtends dan eindelijk aan een mooring boei liggen bij Queensborough, rest ons nog slechts 2 uurtjes slaap om de tocht door The Swale te vervolgen richting Ramsgate. The Swale is een fantastische doorsteek van de River Medway naar de Thamesmonding, waarbij het wantij op het juiste moment gepasseerd moet worden om voldoende water te hebben. In de ochtendmist waan je je even op een afgelegen plek op aarde en prijs je je gelukkig dat je dat mag meemaken. In Ramsgate is er dan eindelijk tijd om even bij te komen. Een aantal verkent de roemrijke historie van de Royal Temple Yacht Club en maakt kennis met de eerste vrouwelijke Commodore – voorzitter – van deze prestigieuze maar vriendelijke jachtclub.

Dan is het tijd voor de terugreis. Als een geoliede machine bereidt de bemanning de tocht voor en zet koers naar het vaste land. Het is ongelooflijk hoe veel ze geleerd hebben in 1 week tijd. Niet alleen van de dingen die goed gingen, maar juist ook van de missers; ze staan in ons geheugen gegrift. Ikzelf heb enorm veel opgestoken van het lesgeven zelf. Ik heb een fantastische week beleefd!

Bemanning van Sail-it: Dank jullie wel voor een fantastische week: voor jullie enthousiasme, gezelligheid, leergierigheid en waardevolle feedback!