naar navigatie

‘Pepe’ Calero: Van Zwart Schaap tot Multimiljonair

9 november 2009 - Ankie Eeken

Zoals een goed geitenhouder/boer op Lanzarote betaamt, zorgde ook papa Calero dat zijn dochters zoveel mogelijk in het huwelijk traden met rijke knappe Spanjaarden en dat zijn zoons land kregen om een bestaan op te bouwen. De sterkste zoon kreeg het grootste en meest vruchtbare stuk land, de minst productief geachte zoon mocht het doen met wat over bleef.

Zo gebeurde het dat zoon Pepe – het zwarte schaap in de familie – het moest doen met een onbegaanbaar en onbebouwbaar stuk rots aan zee in het zuidoosten van Lanzarote. Pepe blijkt echter andere talenten te bezitten en bouwt een compleet dorp met hotels – allemaal laagbouw – barretjes, restaurants en… een fantastische jachthaven met alle faciliteiten; ook voor superjachten. Pepe wordt nu dan ook graag ‘Don Jose’ genoemd en mag zich inmiddels rekenen tot de meest succesvolle Spaanse ondernemers. Zoon Juan heeft het roer inmiddels overgenomen, maar Don Jose is nog geregeld te vinden in ‘zijn’ Puerto Calero.

Na een lange oversteek is het uitstekend toeven in Puerto Calero; ik raad het iedereen aan, die vanuit Portugal of Marokko oversteekt naar de Canarische Eilanden. Het is een oase van rust tussen de palmbomen in een verder maanachtig landschap, waar NASA zijn ‘Moon walkers’ test op hun geschiktheid in het heelal. Dat het een ‘namaak-dorp’ is, krijg je pas veel later in de gaten. Het is gewoon heel goed en slim gedaan, ook als je er niet van houdt…