naar navigatie

In de planning: Transat Newport (Rhode Island, USA) naar Nederland

13 mei 2010 - Ankie Eeken

Binnenkort staat er weer wat leuks in de planning: een transatlantische oversteek vanuit de Oostkust van de Verenigde Staten (Newport/Rhode Island) naar Nederland.

We hebben grofweg de keuze uit 2 routes. De snelste en tegelijkertijd meest ruige is uiteraard de noordelijke grootcirkel route. Deze voert via Novia Scotia, Groenland en IJsland rechtstreeks naar het Europese vasteland. Dan krijg je te maken met langgerekte mistgebieden, ijsbergen, kou en flinke depressies. Derhalve niet mijn voorkeursroute. Voor de mindere durfals is er echter ook een iets langere zuidelijker route, die zo’n beetje de 40ste breedtegraad volgt en een tussenstop in de Azoren rechtvaardigt. Dat laatste is niet alleen een welkome afwisseling halverwege, maar ook een noodzakelijke bunkerplaats. De Swan 47 (Hull nr 1?) waarop ik deze tocht ga maken is weliswaar een stoere oceaanvaarder, maar de capaciteit van water en diesel – eigenlijk alleen maar om de batterijen op te laden – laten een langere tochtduur niet echt toe. Alles zal op rantsoen zijn tijdens deze tocht, behalve het plezier en de eindeloze horizon.

De iets zuidelijker route betekent echter niet dat er geen uitdagingen zijn. We zullen de band waar de warme golfstroom uit Florida de koude Labrardor current ontmoet oversteken, hetgeen in combinatie met harde noordoostelijke winden tot gevaarlijke zeeen kan leiden – niet doen in dat geval. De mistgebieden onder de Grand Banks proberen we zoveel mogelijk te onlopen door voldoende afstand te bewaren. Uiteraard volgen we de berichten van de Amerikaanse Ice Patrol op de voet. Tot ver in juni/juli kunnen er ijsblokken drijven tot wel 40 graden noorderbreedte – de hoogte van Madrid. Gebruikmakend van de gunstige winden van overvliegende depressies pogen we zo snel mogelijk onder invloed van het Azoren Hoog te komen. Na de tussenstop op de Azoren is het zaak om weer hoogte te pakken, zodat de atlantische stroming ons blijft helpen. Na een week of 4 rekenen we op een warm welkom in The Chainlocker Pub in Falmouth/Zuid-Engeland, onze geplande ‘landfall’. Die laatste week terug naar Nederland overleven we dan vast ook nog wel…

De voorbereidingen zijn in volle gang; de voorpret is begonnen!

Eén bericht over In de planning: Transat Newport (Rhode Island, USA) naar Nederland

  1. Hi Ankie, Welke route hebben jullie gevaren en hoe is de oversteek verlopen vanaf Newport naar Nederland, die wij in planning hebben rond 18 juli 2013 met onze Shipman 63?
    Wij zijn nu aan het voor bereiden, best spannend!
    hoop dat je nog goeie tips hebt voor ons.
    Warme groet Diana