naar navigatie

Heineken Regatta 2010: een waar spektakel!

12 maart 2010 - Ankie Eeken

Afgelopen week heb ik de Heineken Regatta mogen varen in St Maarten. Het was een waar spektakel op het water en een uitbundig feest op de wal. Een enkele keer moest ik ‘ s ochtends op zoek naar m’n afwezige bemanning. Laatste watertaxi gemist…?

Een van de leukste momenten is de intocht van alle wedstrijdschepen door de ‘ Swingbridge’  bij Simpson Bay Lagoon, waarbij de supporters vanaf het St Maarten Jachtclub terras joelen, applaudiseren en iedereen van harte welkom heten. De schepen die hier op voorbereid zijn, maken een echte entree met matrozenpakjes en andere verkleedpartijen. Uiteraard vloeit het Heineken rijkelijk.

De echte race duurt 3 dagen. De eerste dag is voor de meeste klasses rondom het eiland, de tweede dag van Simpson Bay naar Marigot Bay in het Franse deel van St Maarten en de derde dag weer terug naar Simpson Bay. Er wordt op het scherpst van de snede gestreden en (bijna)aanvaringen rondom het ronden van de tonnen zijn aan de orde van de dag. Het meest spektaculaire is natuurlijk de start en op dag 3 hebben we het helemaal in de vingers: we worden zowaar allereerste in onze klasse!! We zijn dan ook in opperbeste stemming en laten ons na afloop van de race nog twee dagen lekker verwennen op Anquilla; een heerlijk bounty-eilandje boven St Maarten. Nog even en dan mag ik weer terug naar het koude Nederland. Om eerlijk te zijn: ook daar kijk ik na al die tijd erg naar uit.