naar navigatie

Etappe 2: Horta/Azoren – Lemmer/NL – 12 dagen

28 juli 2010 - Ankie Eeken

Soms zijn de weergoden een mens zeer goed gezind. Nadat we het relatief windstille hoge drukgebied van de Azoren achter ons hebben gelaten, racen we werkelijk met een supersnelheid richting het Engels kanaal: 8 a 9 knopen gemiddeld en dat dan gewoon dagen achter elkaar. Al snel besluiten we dan ook om de geplande bunkerstop in Falmouth maar achterwege te laten en in 1 keer door te stoten naar de Noordzee.

Dat we weer een beetje dichterbij huis komen is duidelijk zicht- en voelbaar: wolken, regenbuien, scherpe windvlagen en dan weer even zon wisselen elkaar in rastempo af. Het is ook beduidend koeler nu en voor het eerst komen de zeilpakken en thermische kleding weer tevoorschijn. We volgen de Engelse Zuidkust op enige afstand en laten ons bij Dover hard met de stroom meevoeren richting het noordoosten. Om veiligheids- en gemaksredenen blijven we nog even aan de Engelse kant van de Noordzee om pas vlak boven de Noordhinder de shipping lanes over te steken richting IJmuiden.

Als we IJmuiden binnenvaren gaat net de zon weer even schijnen. Het is een warm weerzien met de vaste wal. Een grote fles Champagne wordt feestelijk ontkurkt en na een goed etentje en welverdiende slaap, zetten we de volgende ochtend al voor 06:00 uur koers naar Lemmer – de thuishaven van deze Swan. De korte golfslag op het IJsselmeer in combinatie met een noordwestelijke wind, doet ons nog even flink waterhappen aan alle kanten, maar het is een waardige afsluiting van weer een fantastische trip. 3900 zeemijlen in 28 dagen. Niet slecht. Ik ga vanavond heerlijk slapen: badje, wijntje, schone kleren, eigen bedje. De kleine dingen des levens kunnen soms heel erg mooi zijn…