naar navigatie

Een ongeluk zit in een klein hoekje: EHBO op herhaling

3 november 2010 - Ankie Eeken

Eigenlijk zou natuurlijk iedereen ooit een EHBO-training moeten volgen. Voor mij is het een verplichting om elke 3 jaar op herhaling te gaan om m’n commerciele vaarlicentie te behouden conform STCW95. De drempel is echter laag als gevolg van een veranderde visie op eerste hulp. Moest je vroeger nog wekenlang meerdere avonden door wind en regen naar het Groene Kruis gebouwtje – al dan niet in de buurt – tegenwoordig gelooft men meer in intensieve spoedcusrsussen van 1 dag, waarbij het allerbelangrijkste van levensbedreigende situaties intensief geoefend wordt.

 

Behalve het gebruikelijke ABC van reanimatie, komt nu ook de D van Defibrilatie uitgebreid aan bod. Je weet wel, die AED aparaten die tegenwoordig op elke hoek van de straat, of in elk geval op elke publieke lokatie aanwezig zijn. Dat laatste is een enorme uitvinding, want je hoeft eigenlijk niets te weten om zo’n aparaat adequaat te bedienen en de overlevingskansen van iemand met een hartstilstand nemen met een factor 2 a 3 toe. Je maakt de doos open, zet hem aan (er zijn 3 knopjes met stap 1, 2 en 3 er op) en hij begint gewoon tegen je te praten. Je plakt 2 stickers op iemands ontblote bovenlijf: 1 linksboven op de schouder – van jou uit gezien – en 1 rechtsonder de ribbenkast. Plaatjes op de stickers geven aan waar je precies moet plakken. Zodra dat gebeurd is, gaat het aparaat metingen uitvoeren en instructies geven. Knopjes die je moet gebruiken lichten op. Let op, je kunt niets fouts doen. Als iets niet goed is aangesloten, zal het aparaat geen stroomstoot of iets dergelijks uitvoeren. Een prettig idee dat er mensen zijn die zo’n ding weten te vinden als de nood aan de man is…

 Als je dan toch zo’n EHBO-training gaat volgen, is het wel zo leuk om dat met gelijkgezinden te doen; watersporters in mijn geval. Er wordt dan nog extra aandacht besteed aan typische watersportletsels, zoals verdrinking, onderkoeling, spalken en het verplaatsen van mensen in een lastige positie. Ik heb dan ook de RYA-training van www.aquaplanning.org gevolgd, waarbij ik het bijzonder nuttig vond om allerlei praktijksituaties daadwerkelijk te simuleren en op te lossen in de rol van hulpverlener. Maar er zijn ongetwijfeld ook alternatieven bij u in de buurt. Wanneer ga jij? Gewoon doen!