naar navigatie

Algarve naar Isla Graciosa op Lanzarote

3 november 2009 - Ankie Eeken

Na een tijdje dobberen in de Algarve in afwachting van een goed weer window – het ene Laag na het andere komt woest over, maar de Algarve is zeker geen straf om te vertoeven! - zijn we afgelopen week dan eindelijk overgestoken richting de Canarische eilanden. De eerste dag is het vrijwel windstil, hoewel de deining van de afgelopen dagen de bemanning wel parten speelt. Tegen de avond op de tweede dag, steekt dan toch een stevige noordoostelijke wind op en in ‘melkmeisje’-positie met een uitgeboomde Genua, surfen we met hoge snelheid richting Lanzarote. Doel is Isla Graciosa, een klein eilandje boven Lanzarote, wat nog steeds een beetje een hippie- en surfersparadijs is.

Onderweg hebben we weer ontzettende mazzel qua dolfijnen: een school Rosso’s is erg nieuwsgierig en bespiedt ons drijvend met de kop boven water. Het is de grootste walvisachtige, die zich nog ‘dolfijn’ mag noemen. Zo’n 4 meter lang, littekens van het spelen en vechten met elkaar en de pijlinktvissen en de oudere dieren zijn bijna zo wit als een Beluga. Je zou qua traagheid van bewegen echt denken dat het walvissen zijn. Niet veel verder, zien we in de verte een enorm zwart gevaarte meerdere keren meters hoog uit het water, om met een enorme ’splash’ weer in het water te belanden. Het moet een Orka zijn op dolfijnenjacht. Ik kan er bijna niet over uit, dat we dit allemaal op deze trip mogen zien. De zeeschildpad die langs komt zwemmen zou er bijna bij in het niet kunnen vallen…

Na 3,5 dag varen we net voor het donker de haven van Graciosa binnen, maar worden net zo hard weer teruggestuurd: vol. Niet leuk na een meerdaagse oversteek… We ankeren een stukje verderop en na een korte dinghytrip richting het eiland, zetten we de volgende dag koers naar Puerto Calero. Eindelijk land onder de voeten en genieten van de weer lang gemiste espresso op een terrasje in de zon. We hebben het weer gehaald en de stemming is opperbest!